El nostre institut

dijous, 1 de març del 2018

REFLEXIONS AL VOLTANT DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA

Durant aquest trimestre ens hem estat dedicant a fons a la Sociolingüístca i hem anant aprenent a desfer-nos de prejudicis i estimar les llengües per això que realment són: eines sofisticadíssimes de comunicació entre els humans.
Un dels prejudicis més extesos és aquell que es planteja per què hem de conservar llengües que tenen poquíssims parlants o que estan tan allunyades de nosaltres que ens sembla que la seua vida o mort no ens afecta. Però la supervivència de la diversistat lingüística ens hauria de preocupar tant com la riquesa de la biodiversitat del planeta i al llarg d'algunes entrades aniré compartint amb vosaltres alguns dels motius que podem tenir per conservar el patrimoni lingüístic de la humanitat. Els motius no es donaran per ordre d'importància, sinó conforme vagen sorgint. Aquesta vegada el motiu és estètic:
1. PERQUÈ LES LLENGÜES SÓN POESIA
Aquesta afirmació es basa en el vessant estètic de les llengües.
"Una llengua té moltes funcions, i encara que hi ha qui la simplifica dient que senzillament serveix per a l’intercanvi d’informació, no podem oblidar que també usem la llengua amb finalitats artístiques: per escriure poemes, versos o obres de teatre. Moltes d’aquestes “creacions lingüístiques” depenen en gran mesura de les característiques de la llengua. D’aquelles paraules tan precises i intraduïbles que té tota llengua, dels sons que, combinats, produeixen efectes bells o simplements divertits, o d’aquelles paraules que, combinant-les com cal, ens arriben ben endins.
Penseu ara en la literatura, en la poesia, en les cançons. No us sembla evident que una part de la seva força, de la seva bellesa, de la seva veritat, rau en la forma, en els girs, en els sons i les síl·labes? No heu tingut mai la sensació que una cosa, dita de manera especial, és més certa? Qui més qui menys se sap algun poema de memòria. Tothom té algun poema preferit, que duu ben endins. I que no seria el mateix en una altra llengua." (extret del bloc https://linguodiversitat.wordpress.com)
Tampoc hauríem d'oblidar-nos del llenguatge de signes,Per molt que molta gent no ho sàpiga, no es tracta de succesions de signes aïllats i rudimentaris, sinó de llengües complexes com les altres. Òbviament, el vessant estètic d’aquestes llengües no es basa en els sons, sinó en l’expressió corporal. Ací us pose un vídeo-clip d'una cançó basca perquè ho comprengueu.
Us pose també la meravellosa versió amb llenguatge de signes de "Un beso de esos", de l'extraordinari Toni Zenet. Us recomane encaridament aquest cantant-actor-artista polifacètic.Simplement magnífic. Espere que els gaudiu. Gràcies i bon cap de setmana.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada